Безопасно шофиране

Наспете се добре

Шофирането в сънливо състояние е изключително опасно. Опитайте се да поспите добре преди дълъг преход, а ако почувствате сънливост, докато шофирате, задължително спрете. Намерете удобен начин да подремнете и се поразтъпчете, за да оросите мозъка си.

Храна и напитки

Преди шофиране, хапвайте лека и лесно смилаема храна. Вземете си нещо дребно за хапване по път – напр. банан или ябълка. Ако маршрутът е дълъг, планирайте спиране за по-сериозно хранене. Разбира се, алкохолът е абсолютно забранен. За предпочитане е да приемате вода или плодови сокове пред газирани напитки. Ако пътувате през зимата, можете да си вземете термос с горещ чай – в случай на неочакван застой, ще Ви бъде от полза. Дъвчете дъвка или смучете бонбони – това спомага концентрацията.

Правете почивки

Опитайте да правите кратки 5-10 минутни почивки на всеки час, особено ако пътувате с деца или животни. Излезте от колата, протегнете се, раздвижете главата и китките си, клекнете няколко пъти. След няколко часа, прекарани в колата, ще оцените тези спирания. Ако пътувате дълго или през нощта, планирайте по-дълго спиране в хотел или подремнете в колата.

Запознайте се с автомобила

Още при взимане на колата, проучете всичко по-важно, свързано с нея – откъде се включват всички светлини, какво е нивото на маслото, къде се намират пожарогасител, аптечка, резервна гума, светлоотразителен триъгълник и тн. Преди да потеглите, направете няколко кръгчета, за да тествате поведението на автомобила, изправността на спирачките и др.

Затегнете коланите

Шофирането с колан е задължително условие за Вашето безопасно шофиране, независимо къде ще използвате колата. Обърнете специално внимание на точното и здраво прикрепяне на детските столчета в автомобила. По-големите кучета също могат да ползват специални допълнителни колани – както за тяхна безопасност, така и за тази на останалите пътници в колата. По-малките животинки трябва да пътуват в специални клетки.

Съсредоточете се върху шофирането

Не използвайте телефона си, не се хранете, не пийте и не разсейвайте вниманието си от пътя по какъвто и да било начин докато карате.


Нашите услуги

Автомобили под наем

С предложенията на Лукс Рентакар ще намерите коли под наем, които отговарят на всички нужди: за бизнес или семейни пътувания, както и за забавление с приятели. 

Търговия с употребявани автомобили

При нас можете да намерите богато разнообразие от автомобили.

Транспортни услуги

Ние предлагаме транспортни услуги на автомобили в рамките на цяла Европа.